10 april 2025

Ny rapport om basindustrins export


bild på rapporten om basindustrins export inklippt över en bild från Södra i Mönsterås

Sverige är en liten öppen ekonomi med stor handel och stark koppling till globala marknader. Exporten utgör hela 54 procent av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP). Basindustrin är en stor exportör. Av basindustrins totala produktion går cirka 90 procent på export. Exportvärdet uppgick till cirka 380 miljarder kronor 2024, vilket är drygt 18 procent av svensk varuexport.

Skogsindustrins exportvärde är störst. 2024 exporterades produkter till ett värde av 184 miljarder kronor. Därefter följer stål- och metallindustrin vars exportvärde uppgick till 148 miljarder kronor.  

Geografisk närhet till Sverige och stabila handelsrelationer spelar roll för vilka basindustrin exporterar till. Så mycket som 54 procent av exporten går till EU-27 och det största exportlandet är Tyskland. Hela 15 procent av exporten går dit, till ett värde av cirka 57 miljarder kronor 2024. Andelen export till Tyskland har dock minskat sedan 2017, sannolikt beroende på en svag ekonomisk utveckling i tysk ekonomi och tillverkningsindustri.  

USA har över tid blivit en allt större handelspartner, främst för skogsindustrin. Cirka 6,3 procent (11,5 miljarder kronor) av skogsindustrins export gick dit 2024, att jämföra med knappt en procent 2011 (1,2 miljarder kronor). USA har haft ett behov av nya handelspartners då deras stora exportör Kanada har fått svårare att möte en stigande efterfrågan på träprodukter på grund av skogsbränder och insektsangrepp. En svag krona har dessutom gjort det fördelaktigt för amerikanerna att importera högkvalitativa skogsprodukter från Sverige.  

Spelplanen för global handel har dock ändrats under senare tid då tullar har införts och höjts på i princip all import till USA. Den 2 april presenterades de tullar som ska gälla för import till USA. Tullarna hamnade på högre nivåer än förväntat och detta kommer att få stora negativa konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen. Det råder osäkerhet kring om dessa tullnivåer går att omförhandla, hur mycket i så fall och till vilket pris. Det är också oklart vilka motåtgärder som EU och andra länder i slutändan kommer att vidta.

Det är centralt för basindustrin och Sverige att vi fortsätter att verka för fri handel och fri konkurrens vilket är grunden för en god global ekonomisk utveckling. 

Ladda ner rapporten

Den svenska basindustrins export

Mer ekonomisk analys från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna publicerar löpande analyser över den ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt, med särskilt fokus på basindustrins branscher. 

Kontakt

Kerstin Hallsten
Kerstin Hallsten
Chefekonom
Brenden Grath
Brenden Grath
Ekonom

Ekonomi