Utsläppen av klimatpåverkande gaser känner inga landgränser, de driver dit vindarna bär dem. Detta betyder att en klimatpolitik inriktad på att få ner de territoriella utsläppen i ett land med låga utsläpp riskerar att bli ineffektiv och i värsta fall kontraproduktiv om åtgärderna försämrar konkurrenskraften och leder till en svagare ekonomisk utveckling. En politik som på allvar vill motverka klimatförändringarna måste därför inriktas på att öka svensk och europeisk industris internationella konkurrenskraft så att de kan öka sina marknadsandelar på ”klimatbovarnas” bekostnad. En växande industri leder dessutom till välfärdsvinster i Sverige och EU, vilka kan användas och investeras så att klimatutsläppen minskar ytterligare.
För att uppnå en drastisk minskning av CO2-utsläpp krävs dock åtgärder på global nivå, som involverar länder som Kina, Indien, USA med flera. Här kan man drömma om ett system med världsomspännande CO2-skatt och/eller utsläppsrättigheter.
Mer om detta i rapporten ”Växande svensk industri bra för klimat och välstånd”, skriven av Mats Kinnwall, senior rådgivare på Industriarbetsgivarna.
LADDA NER RAPPORTEN
Mer ekonomisk analys från Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna publicerar löpande analyser över den ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt, med särskilt fokus på basindustrins branscher.
Kontakt

