15 maj 2024

Positiva besked att inflationen är fortsatt låg


Positiva besked att inflationen är fortsatt låg Foto: Mostphotos/Fredrik Larsson

Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna om dagens KPI-besked: ”Dagens inflationsbesked är positiva signaler för Riksbanken och planen att sänka räntan ytterligare två gånger i år bör ligga fast. Den strama penningpolitiken har gett effekt och bidragit till att få ner inflationen. Men som väntat har det kostat och vi befinner oss i en lågkonjunktur.”

KPIF kom in på 2,3 procent i april. Rensat för energipriser var inflationen 2,9 procent, på samma nivå som i mars.

– Basindustrin påverkas i stor utsträckning av ränteläget och produktionen föll rejält förra året. Även inledningen av 2024 har varit svag. I förra veckan kom ny produktionsdata data från SCB (PVI). Den visade att produktionen i basindustrin första kvartalet i år var sex procent lägre än året innan. Produktionen var också lägre jämfört med sista kvartalet förra året. Nedgången var bred.

– När nu inflation har kommit ner och penningpolitiken kan lättas talar detta för att utvecklingen i basindustrin 2024 bör bli starkare än under 2023. Dagens inflationssiffra var alltså positiva besked även för industrin, avslutar Kerstin Hallsten.


Ekonomi