21 mars 2024

Semesterplanering – hög tid att sätta igång


montage med porträttbild på förhandlare framför prästkragar Sarah Mårtensson, förhandlare på Industriarbetsgivarna. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos / Rikard Westman

Nu är det hög tid att börja planera sommarens semester, den så kallade huvudsemestern. Att förlägga huvudsemestern kan vara ett stort pussel att lägga och det är viktigt att komma igång i tid.

Vi ställde tre frågor till Sarah Mårtensson, förhandlare på Industriarbetsgivarna, om vad som kan vara bra att tänka på vid semesterförläggning.

När borde man börja planera förläggningen av semestern?

Om du inte redan börjat planera semesterförläggningen är det hög tid att starta nu. Det kan ofta ta längre tid än vad man tror. Det är viktigt att ha god tid på sig till förhandling med facket. Det är även viktigt att veta att semestern behöver vara förlagd senast två månader före semesterledighetens början.

Här kan du läsa mer om förläggning av semester på Industriarbetsgivarguiden (OBS! Inloggning krävs.)

Hur gör man med sparande av semesterdagar?

En anställd som vill spara semesterdagar i anslutning till huvudsemestern ska meddela arbetsgivaren det i samband med att årets semester läggs ut. Detsamma gäller arbetstagare som vill ta ut sparade dagar i anslutning till huvudsemester.

Här kan du läsa mer om sparad semester på Industriarbetsgivarguiden.

Hur gör man med andra ledigheter?

Det finns flera andra ledigheter som man som arbetsgivare behöver ta hänsyn till. Bland annat kan föräldraledighet begäras enligt föräldraledighetslagen. En sådan begäran ska göras till arbetsgivaren senast två månader i förväg eller så snart det kan ske.

Här kan du läsa mer om rätten till föräldraledighet på Industriarbetsgivarguiden.

I vissa av Industriarbetsgivarnas kollektivavtal kan en rätt till arbetstidsförkortning eller kompledighet också finnas. Att parera sommarbemanningen är därför ingen lätt sak för arbetsgivaren. Kontakta därför gärna Industriarbetsgivarnas rådgivning om ni behöver stöd och råd i frågor kring semesterplaneringen. Ni hittar rådgivningen på 08-762 67 70 eller via mail till rad@industriarbetsgivarna.se.

Här hittar du våra kollektivavtal på Industriarbetsgivarguiden.

Mer om Industriarbetsgivarguiden

Våra kollektivavtal, svar på vanliga frågor, mallar och arbetsrättslig information hittar du på Industriarbetsgivarguiden. För att kunna ta del av informationen på Industriarbetsgivarguiden behöver du skapa ett användarkonto. Det gör du här. Saknar du ert medlemsnummer, kontakta oss på info@industriarbetsgivarna.se.


arbetsgivarfrågor