24 februari 2023

Stabiliserad europeisk energimarknad ett år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina


världskarta med grafer över Foto: Mostphotos

Energivapnet är nu vridet ur Putins händer och när det bekymret i princip är ur världen så kan Sverige och väst fullt ut stötta Ukraina. Stabiliseringen innebär en välbehövlig lättnad för europeiska hushåll och företag. Det skriver Industriekonomerna i senaste nyhetsbrevet från Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen.

Riktmärket för den europeiska gasmarknaden, de nederländska TTF-terminerna, handlas nu för ca 50 euro per MWh. Det är förvisso drygt dubbelt så högt som normalt, men långt under topparna på flera hundra Euro per MWh under 2022. Man får blicka tillbaka till ända till början av september 2021 för att hitta en lika låg nivå.

Stabiliseringen av gasmarknaden i kombination med att såväl fransk som nordisk kärnkraft förhoppningsvis snart är på banan igen, indikerar att vi kan hoppas på ytterligare något ännu lägre elpriser framöver. En sådan utveckling skulle bidra till att pressa ner den höga inflationen runt om i Europa.

Faktum är att vi oavsett om elpriserna fortsätter att sjunka eller ligger kvar på dagens nivå kommer att få se negativa årstakter för elpriserna såväl i Tyskland som i södra Sverige framöver.

Ryska förhoppningar fanns troligen om att energisituationen skulle bli desperat inom EU under vintern. Så blev inte fallet.

Månadsmatematik pekar mot fallande inflation

Den första inflationsstatistiken för 2023 bjöd på en blandad kompott. Likväl kvarstår i nuläget scenarier med kraftigt fallande inflation under året som de mest troliga.

Inflationen enligt KPIF föll från 10,2 procent till 9,3 procent. Leker vi med tanken att KPIF är oförändrad varje månad under resten av året innebär det att inflationen når en procent i september och -1,3 procent i december. Detta ska inte ses som en prognos men visar med tydighet kraften i de baseffekter som skapats av förra året väldiga månadsökningar.

Inflationen rensat för energikomponenten (KPIFE) hoppade upp från 8,4 procent till 8,8 procent. Den effekten fick en del bedömare att skruva upp sina förväntningar på framtida Riksbankshöjningar ett snäpp. Skuttet i KPIFE-inflationen var 0,37 procent jämfört med december 2021.

Skulle en månadsökning på den nivån fortsätta under året så kommer KPIFE-inflationen att falla gradvis för att plana ut på 4,5 procent i december. Skulle inflationen nöja sig med at öka med 0,17 procent per månad så faller KPIFE-inflationen till 4,5 procent redan i sommar för att plana ut på målet i slutet av året.

Den som lever får se. Klart är dock att matematiken pekar mot fallande inflation.

Om Industriekonomerna

Industriarbetsgivarna:
Kerstin Hallsten
, chefekonom, kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se
Anton Strid, ekonom, anton.strid@industriarbetsgivarna.se

Teknikföretagen:
Mats Kinnwall
, chefekonom, mats.kinnwall@teknikforetagen.se 
Lena Hagman, ekonom, lena.hagman@teknikforetagen.se
Bengt Lindqvist, ekonom, bengt.lindqvist@teknikforetagen.se 
Robert Tenselius, ekonom, robert.tenselius@teknikforetagen.se

Kontakt

Kerstin Hallsten
Kerstin Hallsten
Chefekonom

Ekonomi Ukraina