28 november 2023

Statsministern närvarade vid byggstarten av SSABs ljusbågsugn


SSAB-Electric-Arc-Furnace-EAF-building-in-Oxelosund.jpg Bild: SSAB.

Under tisdagen inleddes byggstarten av en ljusbågsugn på SSAB i Oxelösund under närvaro av statsminister Ulf Kristersson. Ljusbågsugnen kommer kunna tillverka stål utan koldioxidutsläpp och ersätter därmed masugnen.

SSAB kommer kunna producera stål utan koldioxidutsläpp. Planen är att starta produktion av stål utan kol i slutet av 2026.

– Nu startar vi den storskaliga byggnationen och omställningen av SSABs nordiska produktionssystem. Att ersätta masugn med elektrisk ljusbågsugn är en mångmiljardinvestering. Att vi ställer om vårt nordiska produktionssystem kommer att ha en positiv inverkan såväl globalt som lokalt och hjälpa våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt behåller vi lokala jobb och förbättrar den omgivande miljön, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB i ett pressmeddelande.

En ljusbågsugn en typ av elektrisk ugn, som används för att smälta metall där elektrisk energi omsätts till värme i en ljusbåge mellan elektroder.

På sikt kommer den nya ljusbågsugnen i Oxelösund kunna minska Sveriges koldioxidutsläpp med 3 procent.

HYBRIT – gemensamt projekt för fossilfritt stål

SSAB har sedan 2016 tillsammans med LKAB och Vattenfall drivit projektet HYBRIT för att utveckla fossilfri stålproduktion, bland annat med en pilotanläggning i Luleå.


Stål- och metallindustrin