Svagare stämningsläge i hushållssektorn
Hushållen har blivit än mer deppiga och stämningsläget är tydligt lägre än normalt. Både deras syn och förväntningar på utvecklingen i svensk ekonomi och på den egna ekonomin försvagades. Osäkerheten är också stor, exempelvis gällande den nya administrationen i USA, det kommer löpande nya utspel kring handelspolitiken och kriget i Ukraina. Europa och Sverige behöver rusta upp sin försvarsförmåga och hur detta ska finansieras och genomföras är frågor som redan nu påverkar och kommer fortsätta att få effekt på den allmänna ekonomiska utvecklingen. Några ytterligare räntesänkningar väntas inte från Riksbanken. Vem blir inte påverkad av detta?

Svagt stämningsläge i tillverkningsindustrin
Stämningsläget[1] i tillverkningsindustrin steg något i mars, men fortfarande är det lägre än i övriga delar av näringslivet. En sektor som drar ned stämningsläget i tillverkningsindustrin är basindustrin (se diagram nedan). I stål- och metallindustrin föll indikatorn tillbaka igen efter en ökning i februari och läget är återigen betydligt svagare än normalt. Så är även fallet bland företagen som producerar bland annat cement, kalk, gips, betong, glas och keramik (industrin för andra icke-metalliska mineraliska produkter). Även stämningsläget i skogsindustrin är svagt.

I alla delar av basindustrin backade förväntningarna på framtida produktion och i stort tyder svaren på oförändrad produktion i närtid (se diagram nedan). Många anser dessutom att orderstockarna fortsatt är för små.


Anställningsplanerna oförändrat svaga
Konjunkturinstitutets barometer innehåller även frågor kring hur sysselsättningen har utvecklats och väntas förändras framöver. Liksom tidigare är svaren likartade i basindustrins olika branscher. Fortfarande är det fler företag som har minskat snarare än ökat sysselsättningen. Även på den framåtblickande frågan var det en större andel företag som väntade sig en nedgång i antalet anställda än motsatsen.


[1] Stämningsläget är en indikator som är en sammanvägning av synen på orderstocken och färdigvarulagren i dagsläget samt förväntningarna på produktionsvolym under de kommande tre månaderna.
Mer ekonomisk analys från Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna publicerar löpande analyser över den ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt, med särskilt fokus på basindustrins branscher.
Kontakt

