26 september 2023

Tjänstepensionens dag 27 september – en dag att fira!


glada personer i arbetskläder Foto: Folio Images (via Avtalat)

9 av 10 anställda i Sverige har tjänstepension, tack vare att du som arbetsgivare betalar in pengar till den. Det firar vi på Tjänstepensionens dag den 27 september. Ta chansen och fira genom att berätta för dina anställda om fördelarna med tjänstepensionen. Du kan även själv få koll genom Avtalats checklistor.

Att ge dina anställda trygghet genom livet med tjänstepension bidrar till att säkerställa bilden av dig som en attraktiv arbetsgivare. Och för de flesta anställda är tjänstepensionen en mycket viktig faktor när de byter jobb.

Det är Svenskt Näringsliv tillsammans med LO, och Svenskt Näringsliv tillsammans med PTK som förhandlat fram kollektivavtal som säger att anställda ska ha pension och ett antal försäkringar via jobbet.

Pensionen dina anställda får via jobbet fungerar som ett försäkringspaket. Det består dels av tjänstepension och flera försäkringar som ger extra skydd när saker händer under arbetslivet. Vilken pensions- och försäkringslösning du ska teckna beror på om dina anställda är tjänstemän eller arbetare. 

Avtalat – hjälper dig som är arbetsgivare

För arbetarna betalar du in pengar till Avtalspension SAF-LO. För dina tjänstemän är det tjänstepension ITP.

Avtalat hjälper dig som är arbetsgivare att ha koll på dina anställdas tjänstepensioner och hur du ska administrera dem. Ta hjälp av Avtalats checklistor för att inte missa något. Dina anställda hittar också bra information på avtalat.se.


arbetsgivarfrågor pension Tjänstepension