16 juni 2023

USA visar vägen mot lägre inflation – eller?


amerikanska flaggstänger Foto: Mostphotos

Inflationen bromsar som väntat, men mycket är kvar att bevisa innan Riksbanken kan känna sig säker på att bekämpningen är genomförd. Det skriver Industriekonomerna i senaste nyhetsbrevet från Industriekonomerna och Teknikföretagen.

I Sverige föll visserligen den underliggande inflationen enligt KPIFE – exklusive energi – tillbaka marginellt i maj men månadsökningen var hela 0,7 procent från april. Här krävs en väldig inbromsning för att kärninflationen ska närma sig inflationsmålet inom rimlig tid.

En bov i dramat är tjänstepriserna. Priserna inom kategorin restaurang & hotell rusade med hela 2,5 procent jämfört med april efter flera månader med avtagande ökningstakt.

Riksbanken kan hoppas på ett förlopp liknande det i USA, att kraften i tjänsteinflationen avtar gradvis och för ner även den underliggande inflationen mot målet. Med tanke på att USA hela tiden legat ett antal månader före i inflationscykeln verkar det som ett rimligt perspektiv.

En faktor som styrker ett sådant skeende och kan ge Riksbanken lite arbetsro är de gradvis fallande inflationsförväntningarna. Förväntningarna på 1-2 års sikt föll rejält under andra kvartalet. Även förväntningarna på längre sikt, som är betydligt mindre volatila, har minskat marginellt de senaste kvartalen vilket förmodligen bidrar till att direktionen sover lite bättre om nätterna.

Avmattningen för teknikindustrin fortsätter

Teknikindustrin fortsätter bromsa. Affärsläget är nu för första gången sedan 2020 under normalnivån. Det är sjunde kvartalet i rad som index avtar. Sammantaget minskar också orderingången, men i liten omfattning. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets andra kvartal.

– Samtliga undersökta indikatorer visar en tillbakagång, med några branscher som undantag. Framför allt utmanas räntekänsliga branscher, som maskinindustrin och leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin, av de stigande räntorna, säger Industriekonomernas Bengt Lindqvist.

…inte så illa

I mars döpte vi konjunkturrapporten till Hur illa blir det? Det är fortfarande alltför tidigt att lämna ett slutgiltigt svar på den frågan.

Det kan vara dags för en marginell upprevidering för 2023 jämfört marsprognosen beroende på att året inleddes något starkare än vad vi räknade med i mars.

På måndag så får vi svaren. Då presenterar Industriekonomerna en ny konjunkturprognos.

Välkommen till presskonferens på Teknikföretagen, Storgatan 5, måndag den 19 juni klockan 10.00.

Frågor och anmälan till presskonferensen till Per Braconier, presschef, Teknikföretagen: per.braconier@teknikforetagen.se, 070-534 51 66

Om Industriekonomerna

Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens ekonomer analyserar konjunkturutvecklingen och tillväxtförutsättningarna i omvärlden och Sverige, arbetsmarknaden, penningpolitiken med mera. Vi ger vår egen bedömning av vad den senaste statistiken visar på dessa områden. Vår utgångspunkt är att klargöra bilden av vad utvecklingen innebär för industrins förutsättningar och dess effekter på resten av ekonomin. 

Industriarbetsgivarna:
Kerstin Hallsten, chefekonom, kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se

Teknikföretagen:
Mats Kinnwall
, chefekonom, mats.kinnwall@teknikforetagen.se 
Lena Hagman, ekonom, lena.hagman@teknikforetagen.se
Bengt Lindqvist, ekonom, bengt.lindqvist@teknikforetagen.se 
Robert Tenselius, ekonom, robert.tenselius@teknikforetagen.se


Ekonomi