01 februari 2022

Viktiga framgångar för basindustrin när regeringen presenterar utbildningsförslag


Jesper Hedin Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna. Foto: Rikard Westman

Inom loppet av en vecka har regeringen presenterat två viktiga förslag för att underlätta industrins kompetensförsörjning: Högskolebehörigheten återinförs på yrkesprogrammen och näringslivets behov ska påverka det gymnasiala utbildningsutbudet.

– Äntligen har regeringen presenterat de förslag vi har jobbat hårdast och mest aktivt med under de senaste fem åren. Det är tydligt att vårt påverkansarbete kring industrins behov har gett effekt säger Jesper Hedin, expert kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Sedan gymnasiereformen 2011, då högskolebehörighet togs bort på yrkesprogrammen, har intresset för yrkesutbildning stadigt minskat. Förslaget om att återinföra högskolebehörighet som presenterades den 27 januari är därför ett viktigt steg i rätt riktning och något som industriarbetsgivarna har drivit på under lång tid. 

– För oss är detta ett viktigt sätt att öka både kvalitet i och attraktion till utbildningarna. Högskolebehörigheten är en viktig symbolfråga, att eleverna inte ska känna att de låser in sig i en yrkesbana. De kurser som tillförs behövs dessutom för att industrin ska vara fortsatt konkurrenskraftig och fortsätta vara ledande i arbetet med klimatomställningen.

Dimensioneringsförslaget – inte perfekt men ger viktiga möjligheter 

Under måndagen den 31 januari presenterade regeringen förslag baserade på Planerings- och dimensioneringsutredningen. I korthet innebär förslagen att arbetsmarknadens behov får större betydelse för utbildningsutbudet på gymnasial nivå och att samverkan stärks mellan olika aktörer som är viktiga för en fungerande kompetensförsörjning, säger Jesper Hedin.

– De presenterade förslagen är inte perfekta men det finns stora möjligheter för industrin att förändra utbildningsutbudet i våra arbetsmarknadsregioner. En viktig del av detta förslag är att utbudet såväl ska ta hänsyn till elevens önskemål som till arbetsmarknadens behov. Dessutom kommer det skapas tydliga planerings- och behovsunderlag som inte kommunerna ska kunna backa för. Finns det ett behov av industriell utbildning, då ska den även finnas. Vi hade gärna sett ett större inslag av styrning av utbildningsutbudet utefter kvalitet, så det mer finns att göra, avslutar Jesper Hedin, expert kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Kontakt

Jesper Hedin Hirasawa
Jesper Hedin Hirasawa
Expert kompetensförsörjning
Fredrik Gunnarsson
Fredrik Gunnarsson
Ansvarig kompetensförsörjning

Kompetens