20 januari 2023

Yrkestävlingarna för unga svetsare är tillbaka


Yrkestävlingarna för unga svetsare är tillbaka

Den 27 januari arrangeras uttagningstävling för unga svetsare på Bessemerskolan i Sandviken mellan klockan 9.30-15.30. Uttagningstävlingarna leder till möjligheten att få komma med i Yrkeslandslaget 2023.

Nu bjuds pressen in att besöka yrkestävlingarna för unga svetsare som har stått på paus under pandemin men som åter är tillbaka.

Svensk industri är i stort behov av duktiga svetsare och tävlingarna fyller därför en viktig uppgift med att visa upp yrket och de karriärmöjligheter det innebär. Yrkestävlingen är också en unik möjlighet att mäta yrkeskompetensen.

”Det är viktigt att visa upp industrins yrken och att få fler ungdomar att välja industrins yrkesvägar. De tävlande är också ambassadörer i sin yrkesroll som en del i sammanhanget. Samtidigt innebär yrkestävlingarna också möjlighet att mäta yrkeskompetens och kunskapsnivåer för den enskilde men också för att stärka utbildningarna, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Rekryteringsbehovet inom basindustrin beräknas till drygt 11 000 personer i norra Sverige bara fram till 2026. Tas underleverantörer med handlar det om betydligt fler.

Yrkestävlingarna arrangeras av Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen, Svetskommissionen och IF Metall. Yrkestävlingarna omfattar ungdomar födda 2002 eller senare.

Till hösten kommer Yrkes-EM att äga rum i Gdansk i Polen och 2024 är arrangeras Yrkes-SM i Karlstad.

Var/när: Den 27 januari på Bessemerskolan, Industrivägen 7 i Sandviken klockan 9.30-15.30.

Presskontakt, Ebba Fredin, Industriarbetsgivarna, ebba.fredin@industriarbetsgivarna.se tel 0730-447120 eller Tobias Landström, biträdande rektor Bessemerskolan tel 070-0894252.

Det kommer finnas möjlighet att intervjua Industriarbetsgivarna, biträdande rektor Tobias Landström och tävlanden.

Läs också mer på Svetskommisionen: https://www.svets.se/


Kompetens