01 juni 2020

Vad gäller kring arbetsmiljö och försäkring vid hemarbete?


Arbetsmiljöexpert Karin Bennbom Foto: Håkan Flank

Det gäller att ha koll på arbetsmiljön och försäkringarna när medarbetare uppmanas att arbeta hemma.

Vi frågade Karin Bennbom, ny som expert och rådgivare inom arbetsmiljö på Industriarbetsgivarna, vad hon tänker om arbetsmiljöarbetet i coronatider.

– I dagsläget är det ju många som mycket påtagligt får sin arbetsmiljö påverkad av pandemin. Jag tänker då framför allt på dem som jobbar inom vården. Men vi är ju även andra som blir påverkade.

När arbetsgivare, i linje med myndigheternas rekommendationer, uppmanar medarbetarna att arbeta hemifrån så blir ju hemmet arbetsplatsen. Som arbetsgivare behöver man då följa upp, både den fysiska arbetsmiljön och hur medarbetarna har det i övrigt. Fungerar det att avgränsa mellan arbete och fritid? Tar medarbetarna raster och pauser i arbetet? Hur ser de till att variera sina arbetsställningar?

Vad är det mer man ska tänka som arbetsgivare när medarbetarna arbetar hemma?

– Något som också blir aktuellt är att ha försäkringarna som gäller. Då är det tryggt att veta att TFA, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, som tecknas kollektivt för medarbetarna gäller också när man arbetar hemma! Det är viktigt att känna till när man ser över sitt försäkringsskydd så att man inte tecknar ytterligare försäkringar för sådant som man redan har försäkringsskydd för.

Är det någon skillnad om man arbetar hemma eller på jobbet när det gäller TFA?

– Ja, det är en viss skillnad. Om en medarbetare skadar sig i arbetet, på själva arbetsplatsen och under arbetstid så gäller förstås försäkringen. Skulle en olycka inträffa hemma så krävs att olyckan går att koppla direkt till arbetet för att försäkringen ska gälla.

Svenskt Näringsliv har lyft några exempel där försäkringen gäller, exempelvis om medarbetaren: 

När gäller då inte försäkringen?

– Ett exempel som Svenskt Näringsliv tar upp är om en skada skulle uppstå när man kokar kaffe hemma i köket. Eftersom skadan ska ha direkt koppling till arbete så gäller inte försäkringen även om kaffekokandet sker på arbetstid. Ett annat exempel då försäkringen inte gäller är om man skadar sig då man gör ett privat ärende under en paus i arbetet.


Mer om gränsdragningen – anknytning till arbetet

Svenskt Näringsliv beskriver gränsdragningen så här:

”Rent allmänt är det avgörande för om en skada ska bedömas som en arbetsskada vilket samband (anknytning) som skadan har med arbetet. Vid skada som inträffar på arbetsplatsen och inom arbetsområdet under det som kan betraktas som vanlig arbetstid är anknytningen både självklar och stark. Det innebär att anknytningen till arbete som utförs på andra platser och andra tider allmänt sett kan komma att anses ha mindre anknytning till anställningen och arbetet. Vid skador som inträffar vid hemarbete, distansarbete eller under förtroendetid är anknytningen till arbetet svagare och arbetsskadebegreppet tolkas mer restriktivt.”

Läs mer om arbetsmiljö och TFA (Trygghetsförsäkring vid arbetsskada)

Kontakt

Karin Bennbom
Karin Bennbom
Expert, rådgivare arbetsmiljö

Arbetsmiljö Corona