11 juni 2019

”Inför avdrag för kompetensinvesteringar”


Kungliga tekniska högskolan Foto: User_70782/Mostphotos

Fortlöpande utbildning blir allt viktigare för att säkra svensk konkurrenskraft.

För första gången presenterar vi nu gemensamma förslag på hur livslångt lärande kan främjas konkret, skriver företrädare för sju lärosäten, sex arbetsgivarorganisationer och Sveriges Ingenjörer.

I en debattartikel i Dagens Industri i dag presenterar Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten – tillsammans med företrädare fem andra arbetsgivarorganisationer, Sveriges Ingenjörer och sju lärosäten – nya förslag på hur livslångt lärande och därmed basen för att svenska företag ska kunna hävda sig globalt även i framtiden ska främjas. De efterlyser bland annat:

– Anpassning av kurser till yrkesverksamma. Med detta ramverk och fungerande finansiering får våra lärosäten incitament att ändra och anpassa sitt kursutbud till en ny målgrupp, de yrkesverksamma. Då blir det intressant att dela upp kurser i olika moduler och utveckla nya former för utbildning på distans, vilket ger flexibilitet och därmed nya möjligheter att möta ingenjörernas och företagens behov av utbildning.

– Tillåt avdrag för investeringar i kompetens. En investering även i spetskompetensen gynnar Sverige som helhet. Avancerad forskning, utveckling och innovation måste även framöver vara kännetecken för vårt land.

De efterlyser också en ändamålsenlig finansiering för kurser för yrkesverksamma. Det är inte nödvändigt att fort- och vidareutbildning för redan yrkesverksamma måste resultera i traditionella högskolepoäng på samma sätt som för en student som genomgår en grundutbildning. Fort- och vidareutbildning är en av flera former för livslångt lärande.
 

Läs hela debattartikeln i Dagens Industri: Inför avdrag för kompetensinvesteringar (11/6 2019)


Kompetens