05 oktober 2023

Basindustrins dag, del 1: Fokus kompetensförsörjning


Basindustrins dag, del 1: Fokus kompetensförsörjning

För elfte året arrangerades Basindustrins dag med fokus på kompetensförsörjning. Dagen samlade företag från basindustrins olika branscher på plats hos Jernkontoret i Stockholm. Dagen leddes av Jesper Hedin Hirasawa, Industriarbetsgivarna.

Det här är det första av två referat från Basindustrins dag.

– Den här dagen är viktig. Kompetensförsörjningsfrågorna är mer aktuella än någonsin. Det är den frågan man pratar om. Det är ingen slump att vi står inför stora utmaningar med klimatomställningen, stora pensionsavgångar samtidigt som de som är anställda behöver utveckla sin kompetens och fler ungdomar behöver attraheras. Därför är det bra att se så många här, inledde Per Widolf, förhandlingshef på Industriarbetsgivarna.

Torgny Persson, chef för forskning och innovation på Skogsindustrierna framhöll att kompetensförsörjningsfrågorna blivit allt viktigare. Många ingenjörer och operatörer saknas samtidigt som det sker stora pensionsavgångar.

Bruksorternas framtid och attraktion

Gert Nilsson teknisk direktör vid Jernkontoret påminde om att det finns många aspekter på kompetensförsörjning, att betydelsen av basindustrins orter är viktig i sammanhanget.  En insikt som bryggade över till dagens första pass om plats och attraktivitet med Cherin Nilsson och Johanna Rickan från Effect Innovation.

Tillsammans med Jernkontoret samarbetar de med att undersöka synen på bruksorterna och hur de ska kunna stärka sin attraktivitet och marknadsföra sig.

–  Att förstå samhällsstrukturer handlar om att förstå vad personer identifierar sig med. Man tittar ofta på hur andra ser på orten i stället för att börja ”inifrån”. Vad får orten att utmärka sig? framförde Cherin Nilsson och Johanna Rickan.

Följande panel med Hanna Meuser, Alleima, Ulrika Hagen, Borlänge kommun och Gert Nilson, Jernkontoret diskuterade vidare om hur attraktiviteten ska kunna stärkas genom egna insikter.

–  I Borlänge jobbar vi med den här frågan. Borlänge är en mångkulturell stad. Synen på Borlänge behöver nyanseras. Företagen måste samtidigt bli mer synliga, vid en undersökning visade det sig att ungdomar i Dalarna knappt kan namnet på någon större industri eller arbetsgivare i dag, sade Ulrika Hagen.

–  Det är viktigt att insikter kommer fram. Det ska gå att sätta sanna banderoller på städerna, avrundade Gert Nilsson.

Hanna Meuser berättade att man på Alleima i Sandviken tänker på regionen i stort och inte på enskilda orter för att kunna attrahera och rekrytera bredare.

–  Vi vet att många pendlar så därför ser vi till hela regionen.

Examensarbeten – en möjlighet för kompetensförsörjningen

Examensarbete är en möjlighet för framtida kompetensförsörjning och för ökad attraktion vilket var temat på nästa pass med Caroline Stejmar frånSkogsindustrierna och Sarah Söder från Stora Enso.

Skogsindustrierna har tagit fram ett stödmaterial för examensarbeten inom högre utbildning. ”Handledning av examensarbeten ur ett företagsperspektiv”  som hjälpverktyg för företagen.

–  Det ska vara en positiv upplevelse för studenten att göra ett examensarbete på företag, inledde Caroline Stejmar.

–  Examensarbeten gör nytta för företagen. Det ska inte kännas jobbigt att ta emot en student. Det är ett viktigt rekryteringsverktyg och ger samtidigt ny kunskap till företaget, fortsatte Caroline Stejmar.

–  Under examensarbetet är det viktigt att tänka framåt, man behöver tänka på nästa steg och lyfta studenterna genom dialog med dem, sade Sarah Söder från Stora Enso.

Hon framhöll vidare att det är viktigt att hjälpa studenten med kontakter och nätverk internt på företaget.

Jämställdhet, inkludering och mångfald är nyckelfaktorer för industrins utveckling och kompetensförsörjning. Erica Ferling från Södra Värö och Anna Lidehäll från Boliden Garpenberg ledde förmiddagens sista pass på temat.

Fler kvinnor till basindustrin

I Boliden Garpenberg har man i dag en traditionell fördelning med fler kvinnor bland tjänstemän och en lägre andel kvinnor bland arbetaryrkena, berättade Anna Lidehäll.

–  För att öka jämställdheten med fler kvinnor till gruvan behöver ledningen ta ett beslut. Man måste vilja förändringen och det handlar om att prioritera i vardagen och att skapa en efterfrågan i organisationen, sade Anna Lidehäll.

Erica Ferling framhöll vikten av strategiska samarbeten.

–  Intresset för teknik hos unga går ner. Ha därför strategiska samarbeten med era kommuner och skolor. Det är viktigt att vara där de unga är.

–  Det finns ingen genväg man måste jobba med kulturen, avslutade Anna Lidehäll.

Frågan väckte stort engagemang hos publiken innan avbrottet för lunch.

Läs mer:


Kompetens