09 december 2022

Data för oktober spretar


grafer på grön bakgrund Foto: Mostphotos.

I senaste veckobrevet analyserar Industriekonomerna den senaste statistiken från den gångna veckan och konstaterar att datan spretar.

I veckan fick vi en mängd data över den ekonomiska utvecklingen i oktober. BNP-indikatorn visade på en god utveckling, medan mer detaljerade data över hushållens konsumtion, exporten samt produktionen i tillverkningsindustrin och tjänstesektorn var svag. En tolkning är att efterfrågan blev svagare än väntat och att det har skett en lageruppbyggnad under det tredje kvartalet. Framåtblickande data som bland annat orderingång pekar på en tydlig avmattning framåt.

BNP-indikatorn för oktober visar på en ökning i BNP med 0,7 procent mellan september och oktober säsongsrensat.

Produktionen i tillverkningsindustrin ökade med cirka 0,7 procent jämfört med september vilket var en god utveckling. Däremot föll gruvproduktionen med över 20 procent i oktober, vilket sannolikt kan kopplas till tillfälliga produktionsstörningar.

Orderingången i tillverkningsindustrin föll med 3,7 procent jämfört med september och med 6,6 procent jämfört med i oktober förra året.

En fortsatt inbromsning och ett svagt 2023 ligger i korten. Industrin väntas påverkas tydligt av den globala avmattningen då den är exportberoende och hela 76 procent av exporten går till EU, UK, USA och Norge. Sannolikt blir även BNP-tillväxten 2024 måttlig då vi har mer strukturella utmaningar som elbrist, en globalisering som backar i spåren efter pandemin, krig och geopolitiska maktkamper.

USA-rekord på försvagad trävarumarknad

Trots orosmoln som ökade kostnader, högre räntor samt dåliga konjunkturutsikter för världsekonomin präglas marknaden för trävaror, papper och massa fortsatt av hög produktionstakt och höga priser. På marknaden för trävaror är en av förklaringarna exportrekord till den amerikanska marknaden – som på kort tid blivit Sveriges näst största exportmarknad. Det visar Skogsindustriernas marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

Exportvärdena inom Skogsindustrins delbranscher har påverkats positivt av den svagare kronan mot dollarn. Exportvärdet för trävaror uppgår hittills i år till 38,5 miljarder SEK. Detta är 11 procent över föregående år.

Ett annat exempel är exporten av papper och kartong där volymen till och med september har gått tillbaka med nio procent, där har exportvärdet ökat med 26 procent till och med september och var då 77 miljarder kronor.

Höga kostnader och försämrade konjunkturutsikter innebär fortsatta utmaning för papper- och kartongindustrin. Vi kan förvänta oss en allmänt minskad konsumtion och e-handel till följd av lågkonjunkturen.

Om Industriekonomerna

Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens ekonomer analyserar konjunkturutvecklingen och tillväxtförutsättningarna i omvärlden och Sverige, arbetsmarknaden, penningpolitiken med mera. Vi ger vår egen bedömning av vad den senaste statistiken visar på dessa områden. Vår utgångspunkt är att klargöra bilden av vad utvecklingen innebär för industrins förutsättningar och dess effekter på resten av ekonomin. 

Industriarbetsgivarna:
Kerstin Hallsten
, chefekonom, kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se
Anton Strid, ekonom, anton.strid@industriarbetsgivarna.se

Teknikföretagen:
Mats Kinnwall
, chefekonom, mats.kinnwall@teknikforetagen.se 
Lena Hagman, ekonom, lena.hagman@teknikforetagen.se
Bengt Lindqvist, ekonom, bengt.lindqvist@teknikforetagen.se 
Robert Tenselius, ekonom, robert.tenselius@teknikforetagen.se

Kontakt

Kerstin Hallsten
Kerstin Hallsten
Chefekonom


Ekonomi