Basindustrin har förutsättningar att gå i bräschen för den gröna omställningen. Sverige är rikt på mineral, metaller och här finns bioråvara. Men miljöbalken måste reformeras och alla tillståndsprocesser måste bli snabbare, annars finns det risk att investeringarna hamnar utomlands i stället för här i Sverige.
– Om företagen ska investera tiotals miljarder kronor, då kan vi inte ha tillståndsprocesser där det dröjer upp till tio år innan de får ett besked. Processerna måste också bli förutsägbara och det behövs ett myndighetsutövande som ser till helheten, säger Per Hidesten.
– I vanliga fall förhandlar arbetsgivare och fack om löner och villkor på arbetsmarknaden – nu krokar vi arm i gemensamma krav på brådskande förändringar för att den här enorma industrisatsningen som pågår ska få bra förutsättningar att fortgå. Ytterst handlar det om jobben och båda parterna vill att industrin är konkurrenskraftig och att det skapas fler arbetstillfällen, säger Per Hidesten.
Investeringar på över 1 000 miljarder
Bara i Norrbotten och Västerbotten handlar det om investeringar på över 1 000 miljarder de kommande tjugo åren och behovet av arbetskraft är stort. Uppemot 25 000 fler invånare behövs i regionen när basindustrin kraftsamlar och många av investeringarna, som batterifabriken Northvolt i Skellefteå, LKAB:s satsning på fossilfri järnsvamp, HYBRIT:s satsning på fossilfritt stål och H2 Green Steel i Svartbyn i Boden är viktiga för att Sverige och Europa ska klara klimatmålen.
Även Industriarbetsgivarnas ordförande Göran Björkman, som är vd för Sandvik Materials Technology, deltog i mötet. Han slog ett slag för tillgången till hållbar el till ett konkurrenskraftigt pris. I en intervju i Gefle Dagblad säger Göran Björkman att elfrågan är den viktigaste frågan för Sandvik Materials Technology.
– Vi har ambitionen att minska våra utsläpp med 50 procent fram till 2030 och då måste vi exempelvis ersätta gasol med vätgas. För att producera grön vätgas krävs fossilfri el, säger han till tidningen.
Mötet med statsråden och Industriarbetsgivarna, IF Metall och Svemin fick ett positivt mottagande.
– Statsråden delade vår uppfattning och ser vår problembild. Alla tycker lika, men nu måste vi få konkreta åtgärder och en tidplan, säger Per Hidesten.