Frågan är då ”vem kan man lita på”? Är läget ungefär normalt, som KI-barometern indikerar, eller rejäl svagt som PMI antyder?
Industriekonomerna har många gånger lyft att pricksäkerheten när det gäller sambandet mellan indikatorerna och årstakten i produktionsvärdeindex för tillverkningsindustrin är måttlig. Dessutom visar en tillbakablick att en given nivå på indikatorerna innebär helt olika tillväxttakter beroende på vilken tidsperiod man tittar på.
Indikatorerna fungerar lite bättre när det gäller att gaffla in förändringar i industrisysselsättningen. Det starkaste sambandet återfinns med ett par kvartals fördröjning. Det finns nu tydliga tecken på att sysselsättningen inom tillverkningsindustrin kommer att falla i årstakt de kommande kvartalen.
Blåst och regn pressar elpriset
Elmarknaden har inlett hösten betydligt mer positivt för kunderna jämfört med i fjol, då läget snarast var en akut elkris. Elpriset i Mellansverige och uppåt har inte varit så lågt som under den gångna månaden sedan november 2020. Även i landets sydligaste elområde har priserna varit långt under elkrisens nivåer. Hittills under oktober har elpriserna varit ännu lägre, under 10 öre per kWh i hela landet.
Blåsigt väder och rikligt med nederbörd ligger bakom lättnaden på elmarknaden. Välfyllda vattenmagasin i Sverige och Norge, dito gaslager i Europa samt ökad produktion i de franska kärnkraftverken gör att läget även framåt ser relativt gynnsamt ut.
De senaste veckornas låga elpriser ska ändå inte ses som det nya normala – utan förklaras av att vädergudarna skapat mycket gynnsamma förutsättningar för elproduktion under en period. Vi kan tvärt om räkna med högre priser och åter perioder med kontinental priskoppling under hösten och vintern.
Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens ekonomer
Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer analyserar konjunkturutvecklingen och tillväxtförutsättningarna i omvärlden och Sverige, arbetsmarknaden, penningpolitiken med mera. Vi ger vår egen bedömning av vad den senaste statistiken visar på dessa områden. Vår utgångspunkt är att klargöra bilden av vad utvecklingen innebär för industrins förutsättningar och dess effekter på resten av ekonomin.
Teknikföretagen:
Mats Kinnwall, chefekonom, mats.kinnwall@teknikforetagen.se
Bengt Lindqvist, ekonom, bengt.lindqvist@teknikforetagen.se
Robert Tenselius, ekonom, robert.tenselius@teknikforetagen.se
Ellen Khan, ekonom, ellen.khan@teknikforetagen.se
Industriarbetsgivarna:
Kerstin Hallsten, chefekonom, kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se