14 mars 2024

Här är industrin i yrkeslandslaget 2024


lagbild Foto Viktor Fremling, WorldSkills Sweden

Nu står det klart vilka som kommer att tävla för Sverige på Yrkes-VM i Lyon i Frankrike i september. För i veckan har det svenska Yrkeslandslaget presenterats.

Yrkes-VM eller WorldSkills Competition är världsmästerskapet i yrkesskicklighet där det svenska yrkeslandslaget, som i år består av 25 yrkesskickliga ungdomar, kommer att tävla mot världseliten i 23 olika yrken den 10-15 september i Lyon i Frankrike. 

Detta är stjärnorna som kommer att tävla för industrin: Arvid Winberg, CNC-operatör, svarv, Harley Berglund, CAD-konstruktör, Isac Friberg, CNC-operatör, fräsning, Jakob Liw, Svetsare och Simon Pettersson, Industrielektriker, Jacob Lind, Automationstekniker, Max Toth, Automationstekniker och Max Toth, Automationstekniker

–  Alla är goda förebilder och viktiga ambassadörer för svensk yrkesutbildning och för industrin. Deras deltagande på yrkestävlingar bidrar också till att många unga upptäcker fördelarna och de karriärmöjligheter som ges efter en yrkesutbildning, säger Fredrik Gunnarsson från Industriarbetsgivarna som kommer att vara på plats i Lyon för att heja på och stötta.

Ska få fler att vilja söka industrins utbildningar

Svensk industri är i stort behov av duktiga yrkesskickliga ungdomar. Yrkestävlingarna fyller därför en viktig uppgift med att visa upp våra olika yrken inom industrin och de karriärmöjligheter de innebär. Yrkestävlingen är också en unik möjlighet att mäta yrkeskompetensen. 

För att bli uttagen till det svenska yrkeslandslaget behöver man ha nått framgång i ett antal uttagningstävlingar. Även dessa tävlingar fyller en viktig uppgift i att spetsa kompetenser, skapa nätverk och nya kontakter och för att visa upp yrkena. 

– Det är också värdefullt för ungdomarna att få vara kung för en dag, säger Fredrik Gunnarsson.

– Vi har precis gjort en undersökning som visar att industrin kommer att behöva rekrytera 300 000 nya medarbetare inom tre år. Det här är en del i att få fler att vilja söka industrins utbildningar, avslutar Fredrik Gunnarsson. 

Enligt World Skills Sweden är intresset för Yrkes-VM i år mycket stort med ett större antal yrken och fler deltagande länder än då det senast ägde rum i Kazan 2019.


Kompetens