Regeringen framhåller precis som Industriarbetsgivarna att det behövs ett högt tempo i energipolitiken och snabbare tillståndsprocesser. CCS lyftes särskilt, tekniken behöver fortsatt användas när det är relevant för utsläppsminskningar.
Vidare får bristen på kompetens inte heller bli en flaskhals som resulterar i att svensk industri blir omsprungen.
Industriarbetsgivarna vill påminna om att var fjärde medarbetare i basindustrin går i pension under den kommande tioårsperioden och gymnasieskolans industritekniska program utexaminerar i dag mindre än hälften av det antal studenter som industrin behöver rekrytera. Ekvationen går inte ihop.
Regeringen kommer i klimathandlingsplanen satsa prioriterat på arbetsmarknadspolitiken, på utbildning och på kompetensutveckling som en integrerad del av den gröna omställningen. Regeringen lät vid pressträffen meddela att Klimatklivet kommer att byggas ut, det är värdefullt anser Industriarbetsgivarna.
Det är mycket viktigt och avgörande att regeringen satsar på kompetensförsörjning och kompetensutveckling som en integrerad del av den gröna omställningen. Då skapas nya gröna jobb och då kommer industrin lyckas ställa om.
Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna
Regeringen påbörjar nu ett lagstiftningsarbete för att nå Sveriges och EU:s klimatåtaganden och man kommer arbeta för en bred palett av åtgärder, framhöll klimat– och miljöminister Romina Pourmokhtari.