05 september 2023

Industrins unga talanger på plats på Yrkes-EM i Gdansk


Lagbild från årets tävlingar, ungdomar på en brygga Foto: WorldSkills Sweden

Jacob Lind, Simon Pettersson, Max Toth, Maria Tsychkova och William Winsth är just nu på plats på Euroskills (Yrkes-EM) i Gdansk i Polen för att tävla för industrin. Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall hejar på och håller tummarna för de svenska ungdomarna.

Det är den åttonde gången Yrkes-EM arrangeras och totalt beräknas 600 tävlande från hela Europa medverka inom 43 tävlingsyrken. Det svenska Yrkeslandslaget består av 22 tävlanden som tävlar i 18 olika yrken. Yrkes-EM 2023 äger rum mellan den 5-9 september.

Tävlar för industrin gör:

Yrkestävlingarna – viktiga på flera sätt

Arbetsgivarorganisationerna Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen samt fackförbundet IF Metall är med och stöttar industrins tävlande ungdomar. Industrin har ett stort rekryteringsbehov och yrkestävlingarna är viktiga plattformar för att bredda bilden om industrins yrken och karriärmöjligheter.

– Yrkestävlingarna är viktiga på fler sätt, de ger unga yrkesarbetande talanger en möjlighet att ytterligare vässa och mäta sina kunskaper och bygga nya nätverk samtidigt som de berättar om och visar upp sina yrken. Industrin är i akut behov av kompetens, fler behövs till industrins utbildningar och yrken. Här fyller yrkestävlingarna och det svenska yrkeslandslaget en viktig roll, säger Fredrik Gunnarsson ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

​Syftet med EuroSkills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. Det europeiska tävlingsevenemanget är uppbyggd enligt konceptet att se, göra och informera. Yrkestävlingarna är en inspirationskälla och erbjuder en tydlig överblick av läget inom de olika kompetensområdena. Målet är att höja medvetenheten om hur viktigt professionell kompetens och hög kvalitet av yrkesutbildning inom Europa är.

Kontakt

Fredrik Gunnarsson
Fredrik Gunnarsson
Ansvarig kompetensförsörjning

Kompetens