15 december 2023

Inflationen mot målet – eller förbi


grafer på grön bakgrund Foto: Mostphotos.

Industriekonomerna: Inflationstakten i Sverige avtog lite mer än förväntat i november. Tar vi en titt på KPI exklusive ränteeffekter, KPIF, uppgick den till 3,6 procent jämfört med november förra året. Skalar vi därutav bort effekter från energipriser, KPIFE, uppgick inflationstakten till 5,4 procent.

Bakom bromsningen låg ett prisfall på månadsbasis av sällan skådat slag. Mellan oktober och november minskade KPIF exklusive energi med 0,5 procentenheter, varav en del men inte allt är en säsongseffekt. Bidrag till förändringen kom från IT-hårdvara, teleutrustning, vissa hushållsvaror samt paketresor. Växelkursen stärktes något i november från oktober och har en smula bidragit till lägre importpriser.

Skulle senaste månadsförändring för KPIFE fortsätta månad för månad fram till november nästa år skulle detta index minska med omkring 6 procent i november nästa år jämfört med i år. Det är såklart inte troligt. Inflationstrycket avtar och Sveriges inflationstakt börjar röra sig mot inflationsmålet även om det kommer att hoppa lite i siffrorna framöver.

USA: Först svagare men rekylen börjar redan skymta i kurvorna

Det står nu klart att USA:s centralbank har genomfört sin sista räntehöjning i denna cykel – såvida inte en ny svart inflationssvan uppenbarar sig på himlen. Vi konstaterade vidare att USA:s centralbank historiskt varit ”trigger happy” och oftast inlett en sekvens av räntesänkningar snart efter den sista höjningen.

I en snabbanalys så tittar Industriekonomerna dels på sambanden mellan ISM, inköpscheferna index för tillverkningsindustrin och styrräntan, dels sambanden mellan ISM och BNP. Slutsatsen är att det finns tecken på att ISM redan har planat ut och en inte orimlig tolkning är att det förebådar en vändning i USA:s BNP-tillväxt.

De närmaste kvartalen får vi dock räkna med en viss avmattning i takt med att de senaste årens penningpolitiska åtstramning ”äter sig” igenom ekonomin.

Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens ekonomer

Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer analyserar konjunkturutvecklingen och tillväxtförutsättningarna i omvärlden och Sverige, arbetsmarknaden, penningpolitiken med mera. Vi ger vår egen bedömning av vad den senaste statistiken visar på dessa områden. Vår utgångspunkt är att klargöra bilden av vad utvecklingen innebär för industrins förutsättningar och dess effekter på resten av ekonomin. 

Teknikföretagen:
Mats Kinnwall, chefekonom, mats.kinnwall@teknikforetagen.se 
Bengt Lindqvist, ekonom, bengt.lindqvist@teknikforetagen.se 
Robert Tenselius, ekonom, robert.tenselius@teknikforetagen.se
Ellen Khan, ekonom, ellen.khan@teknikforetagen.se

Industriarbetsgivarna:
Kerstin Hallsten
, chefekonom, kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se


Ekonomi