11 mars 2022

It’s the economy stupid


Kerstin Hallsten och Mats Kinnvall Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna och Mats Kinnvall, chefekonom Teknikföretagen

Ryssland må vara en militär stormakt men en ekonomisk dvärg. Man kan påminna sig om det beryktade uttalandet av Bill Clintons strateg James Carville inför presidentvalet 1992: ”The economy stupid”. Det skriver Industriekonomerna i sitt senaste nyhetsbrev.

Ställer vi dagens Rysslands BNP i relation till USA:s är relationen 1/14, i relation till USA plus EU är relationen 1/25 och i relation till OECD 1/35. Det kan jämföras med krigsutbrottet för Andra Världskriget då Axelmakternas samlade ekonomi (BNP) i relation till USA:s plus Storbritanniens var drygt 52 procent.

Denna skillnad mellan de två situationerna säger inte allt om styrkeförhållandena. Klart är dock att Västvärldens och i synnerhet USA:s ekonomiska muskler och dominans av de finansiella systemen sätter enorm press på Ryssland och dess ekonomi. Det råder ingen tvekan om att sanktionerna inom det finansiella systemet och inom världshandeln i första hand drabbar Ryssland mycket hårdare är Västvärldens ekonomier.

Starkt affärsläge följs av osäkerhet om framtiden

Affärsläget för svensk teknikindustri var fortsatt starkt i början av 2022 och orderingången ökade. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för det första kvartalet. Framför allt är det den volatila orderingången för transportmedelsindustrin som bidrar till det bättre utfallet. Affärsläget för maskin- och metallvaruindustrin som tidigare varit starkt har i stället mattats av ytterligare något. Likt tidigare möter företagen fortsatta störningar i leveranser av komponenter och insatsvaror samt logistikproblem.

Barometern för första kvartalet är mycket av en utgångspunkt. Med Rysslands invasion av Ukraina ändras förutsättningarna för utvecklingen framöver. Ekonomiska chocker, vare sig det är virus, väpnade konflikter eller något annat, gör situationen än värre. De medför också att icke nödvändiga investeringar läggs på is. År 2022 kommer inte bli som de flesta förväntade sig så sent som för bara ett par månader sedan.

Produktionsrekord i skogsindustrin ifjol – ovisshet inför 2022

2021 var ett starkt år för svensk skogsindustri med produktionsrekord, stark efterfrågan och höga priser i spåren av pandemin. Exporten utgjorde tio procent av den totala svenska varuexporten. Men ovissheten inför 2022 är stor. Invasionen av Ukraina, nya EU-lagförslag och turerna kring tolkningen av artskyddsförordningen skapar många frågetecken för branschen, visar Skogsindustriernas nya marknadsrapport.

Skogsindustrin har inte någon betydande handel med Ryssland. En del svenska skogsindustriföretag har produktion i Ryssland och några har aviserat att de lägger ned den verksamheten. Effekterna av detta är sannolikt inte så omfattande då produktionen inte är särskilt stor.

Påverkan kommer i stället från betydande logistikutmaningar, markant stigande energipriser, högre transportkostnader och en allmänt svagare global efterfrågan. Höga dieselpriser, drivet både av kriget i Ukraina och av reduktionsplikten, påverkar alla delar av skogsindustrin.

Svag inledning på det nya året

Indikatorn för Sveriges BNP visar en nedgång med 0,3 procent i januari från december, säsongsrensat. Produktionen i näringslivet steg svagt med 0,2 procent (exklusive finans- och försäkringsverksamhet) medan hushållens konsumtion var oförändrad. Ett fåtal branscher visade styrka medan flera, särskilt inom tjänstesektorn, fick ett bakslag i januari.

Tillverkningsindustrins produktion steg visserligen med 1,3 procent i januari från december. Men bara ett fåtal branscher har visat en stadig trend uppåt under de senaste månaderna. Kemisk industri utgör ett undantag, en bransch som visat en stegvis och kraftig uppgång under pandemin. I januari låg dess produktionsnivå enligt SCB:s produktionsvärdeindex (PVI) drygt 28 procent över nivån i februari 2020, månaden innan pandemin drabbade Sverige.

Ta del av mer analys

Varje vecka skickar Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen ut ett nyhetsbrev från Industriekonomerna. Texterna ovan är ett utdrag från detta nyhetsbrev. Prenumerera här.


Ekonomi Ukraina