17 april 2020

Så jobbar Industriarbetsgivarna i coronatider


Sarah Mårtensson Foto: Håkan Flank

Vi ställde några frågor till Sarah Mårtensson, förhandlare och rådgivare, för att höra hur Industriarbetsgivarna arbetar med anledning av det nya coronaviruset. Och vilka frågor är egentligen vanligast förekommande i rådgivningen?

Hur har vardagen förändrats för er som arbetar med rådgivning på Industriarbetsgivarna?

Just nu fokuserar vi alla våra krafter på att hjälpa medlemsföretagen. Vi märker en kraftig uppgång i antalet inkomna samtal och mejl sedan pandemin slog till. 

På vilket sätt kan Industriarbetsgivarna bistå medlemsföretagen under den rådande pandemin?

Vi har publicerat särskild coronainformation på Industriarbetsgivarguiden för att våra medlemmar snabbt ska kunna hitta svar på de vanligaste frågorna. Sidan uppdateras också kontinuerligt med nya frågor och svar. Dessutom har rådgivningen öppet som vanligt från 08.30 till 16.30 måndag till torsdag samt från 08.30 till 16.00 på fredagar.

Vi skickar också löpande ut nyhetsbrev och cirkulär där vi samlar de viktigaste nyheterna, till exempel om förändrade regler eller tillämpningar. Tack vare våra befintliga kanaler kan vi ständigt ha en dialog med medlemsföretagen för att hela tiden kunna förse dem med så relevant och uppdaterad information som möjligt. Vi driver också ett aktivt påverkansarbete gentemot regeringen och olika myndigheter.

Vilka frågor är vanligast förekommande i rådgivningen idag?

Just nu får vi väldigt många frågor om regelverket om korttidspermittering och andra coronarelaterade frågeställningar. Det är viktigt att ständigt hålla koll på hemsidan för uppdateringar. När parterna ska teckna lokalt avtal om korttidspermittering kan man bland annat ha stor nytta av att använda de mallar vi tagit fram tillsammans med våra fackliga motparter.

Vill du ge exempel på hur Industriarbetsgivarna arbetar med påverkansarbete?  

Vi samverkar med andra arbetsgivarorganisationer och Svenskt Näringsliv.
Tillsammans driver vi bland annat ett påverkansarbete mot Tillväxtverket gällande tillämpningen av regelverket kring korttidspermittering. Vi uppvaktar också regeringen för att få till politiska åtgärder som förbättrar företagens konkurrenskraft både nu på kort sikt men också på längre sikt.

Vi samverkar också med våra fackliga motparter i syfte att underlätta den lokala dialogen. Tillsammans har vi redan rett ut ett par svåra frågor och bland annat skapat partsgemensamma mallar.


arbetsgivarfrågor Corona