20 december 2019

”Märket kommer att gälla också för Pappers”


Gunnar Norbäck/Per Widolf/Sarah Mårtensson/Per Hidesten

– Jag vill vara tydlig redan nu och understryka att det märke som vi kommer att sätta inom ramen för Industriavtalet nästa år också kommer att gälla för Pappers, liksom alla andra på arbetsmarknaden, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

I dag vid lunchtid växlade Industriarbetsgivarna och Pappers krav. Pappers ingår inte i Industriavtalet och förbundet har också ställt sig vid sidan av LO-samordningen i årets avtalsrörelse.

– Den årliga löneökningstakten måste klart ner under dagens märke på 2,17 procent. Det är vårt viktigaste krav också i förhandlingarna med Pappers, säger Per Hidesten.

Inför kravväxlingen med Pappers konstaterar han att parterna måste träffa avtal som långsiktigt stärker industrins internationella konkurrenskraft.

– Vi har inte råd att teckna avtal som kraftigt försämrar industrins konkurrenskraft. Industrin måste ges förutsättningar för att kunna fortsätta verka i Sverige och göra investeringar här, i stället för utomlands, säger han.

– Sveriges konkurrenskraft har inte förbättrats sedan förra avtalsrörelsen och mot viktiga konkurrentländer har den försämrats tydligt. Till viss del har vi klarat oss på grund av den svaga kronan, med det är inget hållbart sätt att bygga framtidens konkurrenskraft, säger Per Hidesten.

– Dessutom har vi ett betydligt sämre ekonomiskt läge nu än för tre år sedan och de flesta kurvor pekar åt fel håll, påpekar han.

Enligt Konjunkturinstitutet senaste barometer är stämningsläget sämre än normalt i skogsindustrin. Bland annat pappersindustrin står inför stora utmaningar och pappersproduktionen fortsätter att minska. Investeringarna i skogsindustrin har sjunkit under året och väntas fortsätta minska under 2020.

Avtalen måste anpassas efter verksamheternas behov

I sina yrkanden efterlyser Industriarbetsgivarna mer flexibilitet i kollektivavtalen inom massa- och pappersindustrin.

– Vi kommer att arbeta för att förbättra villkoren så att produktiviteten kan öka. Våra industrier behöver flexibilitet. Vi måste få till avtal som möjliggör att vi ökar antalet timmar och att förläggning av arbetstid bättre anpassas till verksamheternas behov, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

– Dessutom ska de enskilda medarbetarnas prestationer och kompetens i högre grad påverka lönen.

Industriarbetsgivarna kommer också att arbeta för ett längre avtal, under förutsättning att avtalen i sin helhet stärker företagens internationella konkurrenskraft.

– Basindustrin är kapitalintensiv och har långa planeringshorisonter. Vi har ett behov av stabilitet och ser därför gärna längre avtal, avslutar Per Widolf.

Kontakt

Marina Lähteenmaa
Marina Lähteenmaa
Kommunikationschef

arbetsgivarfrågor Avtal20 Avtalsförhandlingar