En ny kompetensöversikt från Industrirådet visar att industrin står inför stora kompetensbehov i alla branscher. Under ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Industrirådet, presenterades en pågående kompetensundersökning som kommer att redovisas i sin helhet senare i höst.
Seminariet leddes av Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna och Josefine Larsson från IF Metall, som redan nu kunde avslöja att undersökningen visar på ett samlat behov av ny- och ersättningsrekrytering av 300 000 personer till industrin under de kommande tre åren. Om detta behov inte tillgodoses riskerar både produktionskapacitet och teknisk utveckling att hämmas, vilket i sin tur kan utmana Sveriges förmåga att upprätthålla försörjningstrygghet och ett starkt försvar.
Josefine Larsson lyfte fram att rekryteringsbehoven är jämnt fördelade över hela landet. Tidigare har fokus legat mycket på Norrland, men nu syns också en stark tillväxt i områden som östra Mellansverige och öarna (Gotland och Öland).
Trots utmaningarna finns det framtidstro. Hela 60 procent av företagen svarar att de behöver växa och därmed anställa fler.
Men är kompetensfrågan verkligen så viktig?
Den frågan tog en namnkunnig panel sig an, bestående av Jan Larsson, vd för Business Sweden, Ylva Naver, HR- och kommunikationsdirektör på FMV – Försvarets materielverk, Martina Flemström, vd på Mondelez, Jessica Öberg, vd på Combitech, Lars Hörnell, inköpschef på BAE Systems, Jonas Hagelqvist, vd för IKEM, Peter Hellberg, ordförande för Unionen, samt Mats Andersson, expert på Teknikföretagen.
Svaret var ett enhälligt ja. Kompetensfrågan är helt avgörande. Finns inte rätt kompetens, riskerar industrin att flytta till andra marknader. Kompetensen beskrevs som en råvara – det räcker inte att ha naturtillgångar om vi inte har kapacitet att förädla dem.
Som flera deltagare uttryckte det: det man är bra på i vardagen, är man också bra på i kris. Är man vältränad, presterar man också bättre under tävling. Därför är det viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare, satsa på kompetensutveckling och våga tänka nytt.
Ett konkret förslag som lyftes var att öppna kontor i fler städer för att locka fler ingenjörer.
Panelen framhöll också värdet av ett gott samarbete med Teknikcollege.
Försvarsförmågan lyftes vidare som ett område där kompetens är en av de viktigaste ”insatsvarorna”. Svensk kompetens kommer även att spela en stor roll i återuppbyggnaden av Ukraina när den tiden kommer, vilket i sin tur kan skapa nya möjligheter för svensk industri att både bidra och utveckla sina verksamheter.
Seminariet avrundades av Jesper Hedin, som förde ett resonemang om civiltjänsttjänstgöring – och särskilt möjligheten att kunna göra militärtjänst som industriarbetare, till exempel som processoperatör.
Industrirådets kompetensundersökning presenteras senare i höst.