09 januari 2024

Debatt: Säkra jobben och stärk konkurrenskraften


Debatt: Säkra jobben och stärk konkurrenskraften

Ska industrin lyckas med den gröna omställningen måste ramvillkoren komma på plats och regeringen måste hålla högt tempo i energipolitiken och snabba på tillståndsprocesserna, skriver debattören.

Debattartikeln publicerades i Norrbottens Kuriren den 1 januari

Den globala klimatomställningen innebär en stor möjlighet för svensk industri. Det handlar exempelvis om infångning av koldioxid med CCS-teknik och om investeringar i fossilfri stålproduktion där koleldade masugnar ersätts med ljusbågsugnar. Samtidigt utgör gruvornas metaller nödvändiga komponenter i framtidens batterier och skogens produkter bidrar till hållbara förpackningar och till biodrivmedel.

Industrins gröna omställning bidrar även positivt till sysselsättningen. Enligt beräkningar kommer hittills kända satsningar kunna skapa 50 000 nya jobb de närmaste åren. Industrietableringarna ger i sin tur positiva effekter i det lokala näringslivet genom att skapa ännu fler jobb. Det kan till exempel handla om restauranger eller företag i upplevelseindustrin. Ringarna på vattnet är många. 

Det är nu viktigt att nödvändiga ramvillkor kommer på plats så att industrin kan ställa om och samtidigt behålla sin konkurrenskraft.

För det första handlar det om kompetensförsörjning. Var fjärde medarbetare i basindustrin går i pension under kommande tioårsperiod och gymnasieskolans industritekniska program utexaminerar i dag mindre än hälften av de som industrin behöver rekrytera. Ekvationen går inte ihop. 

Utbildningarna måste dimensioneras efter behoven och spegla det regionala kompetensbehovet bättre. Yrkesprogrammens koppling till industrin behöver stärkas och det behövs satsningar för att öka attraktiviteten på det industrialistiska programmet. Vidare bör urvalsreglerna för Yrkesvux ändras så att fler får möjlighet till yrkesväxling och livslångt lärande. Industriarbetsgivarna påminner också om vikten att fortsätta värna omställningsstudiestödet. 

För det andra handlar det om att accelerera tempot i energipolitiken. För att klara av klimatomställningen krävs en kraftigt ökad elproduktion. Analyser visar på ett ökat behov från industrin med 70 TWh redan till 2030 och behovet förväntas öka med 130 TWh fram till 2040 jämfört med dagens nivå på knappt 50 TW. Regeringens utredning om ny kärnkraft är välkommen och nödvändig. Det finns ingen tid att förlora. Samtidigt är det viktigt att vindkraften utvecklas och byggs ut.  

För det tredje måste tillståndsprocesserna bli snabbare. Det behövs tydliga styrmedel och en effektivisering av tillståndsprövningarna. Industrin behöver få besked om utbyggnad, ombyggnationer och nyetableringar. Vi är medvetna om att regeringen utreder tillståndshanteringen men det går för långsamt.

Ta vara på de möjligheter som finns i Sverige när det gäller tekniskt kunnande och viljan att lyckas med den gröna omställningen. Utgångspunkten måste vara att stärka och säkra industrins konkurrenskraft. Då kan industrin fortsätta investera i Sverige, skapa jobb i hela landet och därmed intäkter till välfärden samtidigt som den ställer om.

Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna


arbetsgivarfrågor Ekonomi Kompetens