15 juni 2020

Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker


Svetsare i fabrik svetsar rör Foto: Christopher Alleaume/Mostphotos

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser under den frigjorda tiden.

Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver företrädare för industrins parter i ett debattinlägg i Dagens Arbete.

Svensk basindustri står inför en akut utmaning i vad som beskrivs som den djupaste ekonomiska krisen i modern historia. Utan regeringens krisåtgärder kring korttidsarbete hade antalet varsel och konkurser varit betydande. Industrins parter såg tidigt allvaret och tecknade centrala avtal om korttidsarbete.

De centrala parterna har en gemensam syn på att den frigjorda tiden kan användas till kompetensutveckling.  Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser under den frigjorda tiden. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet.

Det är inte lätt att jobba med kompetensutveckling. Rätt förutsättningar måste vara på plats och därför har våra inspel till regeringen fokuserat på följande förenklingar och förändringar:

Regeringen måste skapa rätt förutsättningar. Men det slutliga ansvaret ligget på arbetsgivare, fack och arbetstagare. Det är vi som behöver se till att kompetensutveckling också sker ute på arbetsplatserna. Det är viktigare nu än någonsin tidigare.

Ta del av hela debattinlägget här (Dagens Arbete 2020-06-15)
 

Marcus Bolin, avtals- och förhandlingskoordinator Pappers

Madelene Engman, avtalssekreterare GS

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall

Per Widolf, förhandlingschef Industriarbetsgivarna 
 


Corona Kompetens Korttidsarbete