12 januari 2024

Extra skjuts under fjärde kvartalet dämpar BNP-fallet


Ekonomiillustration Foto: Mostphotos.

Efter oväntad styrka under det fjärde kvartalet så ser BNP-utvecklingen ut att bli något mindre svag för helåret 2023. BNP steg i november både jämfört med oktober, plus 0,2 procent, och jämfört med november förra året, plus 0,9 procent. Det skriver Industriekonomerna i senaste nyhetsbrevet från Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens ekonomer.

BNP-indikatorn för oktober och november har studsat upp något, drivet av ett positivt bidrag från nettoexporten av varor och därmed sannolikt delvis en effekt av en svag krona. Mycket tyder nu på att BNP under det fjärde kvartalet ökade något mer än väntat, runt 0,5 procent. BNP för helåret landar i så fall på minus 0,2 procent.

Milda effekter på leveranserna av konflikten i Mellanöstern – hittills

Oroligheter i Mellanöstern och mer specifikt i Röda havet har ökat oron och risken för nya leveransproblem med stigande priser på frakt och insatsvaror samt försenade eller uteblivna leveranser. Än så länge visar de flesta indikatorer på en normal fraktsituation.

New York Feds indexmått på leveransproblem har stigit men indikerar nu att läget är ungefär normalt. Efter en viss prisjustering uppåt så ligger priset för både bulkfrakt och containerfrakt nära det historiska genomsnittet. 

De senaste 20–25 åren har världen varit relativt förskonade av exceptionella geospänningar även om de ändå alltid förekommer. Framöver ser det mörkare ut. Risken är nu i stället att vi står inför mer frekventa störningar och i högre omfattning än tidigare då geospänningar har tilltagit.

Vi vet också från pandemin att brist på en enda liten komponent kan leda till stopp i hela produktionen. Mer bestående leveransproblem innebär ökade kostnader för företag och konsumenter.

Svag konsumtion och produktion i november

Produktionen föll i alla branschgrupper mellan oktober och november. Detta gäller säsongsrensade och kalenderkorrigerade data i fasta priser, alltså i volym.

Produktionen var i de flesta branschgrupperna lägre än för ett år sedan. Speciellt tydligt är detta i byggsektorn. Givet den höga inflationen, de stigande räntorna och fallande tillgångspriser var detta också väntat och något vi skrivit om löpande under 2023.

Försäljningsvolymen för detaljhandeln minskade med 1,9 procent i november 2023 jämfört med november 2022. Även om data för december förra året ännu inte kommit är det positivt att nedgångstakten under sista kvartalet 2023 inte ser ut att bli lika omfattande som under de tre första kvartalen.

Hushållens totala konsumtion inklusive konsumtion av tjänster minskade inte fullt lika mycket. Tjänstekonsumtionen har ökat under de tre första kvartalen 2023, medan varukonsumtionen har minskat.

Maskinindustrins orderingång minskar i EU

Det högre ränteläget har påverkat företagens investeringsbeslut. För en dryg månad sedan kommenterade vi det sämre affärsläget för Tysklands maskinindustri. Kvalitativa data för maskinindustrin för hela Euroområdet och Italien, som är den näst största tillverkaren i Euroområdet, visar samma utveckling som kvalitativa data för Tysklands maskinindustri.

Maskinindustrin inte bara i Europa utan också globalt har levt på relativt stora orderstockar under 2023 som inte fyllts på. Innan vi återigen kan förvänta oss en uppgång i efterfrågan på investeringsvaror är inflationsbekämpning prio ett så att ränteläget kan normaliseras.

Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens ekonomer

Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer analyserar konjunkturutvecklingen och tillväxtförutsättningarna i omvärlden och Sverige, arbetsmarknaden, penningpolitiken med mera. Vi ger vår egen bedömning av vad den senaste statistiken visar på dessa områden. Vår utgångspunkt är att klargöra bilden av vad utvecklingen innebär för industrins förutsättningar och dess effekter på resten av ekonomin. 

Teknikföretagen:
Mats Kinnwall, chefekonom, mats.kinnwall@teknikforetagen.se 
Bengt Lindqvist, ekonom, bengt.lindqvist@teknikforetagen.se 
Robert Tenselius, ekonom, robert.tenselius@teknikforetagen.se
Ellen Khan, ekonom, ellen.khan@teknikforetagen.se

Industriarbetsgivarna:
Kerstin Hallsten
, chefekonom, kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se


Ekonomi